Immaterieel cultureel erfgoed
Opzet van het vriendenboekje
Een vriendenboekje of poëziealbum, dat kennen we!
Wat kunnen we beter gebruiken om het vrijzinnig humanistisch immaterieel erfgoed in kaart te brengen dan de praktijk van het vriendenboekje?
Misschien heb je zelf nog herinneringen aan het uitwisselen en invullen van poëziealbums? Zo’n boekje wordt door de eigenaar ervan doorgegeven aan verschillende kennissen, die meestal bijdragen aan het album onder de vorm van een tekening op de ene pagina en een versje op de andere. Op latere leeftijd wordt het poëziealbum dan een mooi aandenken aan de jeugdjaren.
Het gebruik ontstond in de zestiende eeuw met het ‘album amicorum’ en evolueerde in de loop der tijden via het poëziealbum naar een voorgedrukt boekje met allerlei vragen zoals Wat is je favoriete bezigheid? of Wat is je lievelingsgerecht? Het gebruik – net zoals bij een immaterieel-erfgoedpraktijk – wordt dus doorgegeven van generatie op generatie en past zich aan aan de tijdsgeest.
Waarom dit ‘vriendenboekje’?
CAVA wil op basis van dit vriendenboekje (de diversiteit aan) humanistisch geïnspireerd immaterieel erfgoed in kaart brengen en in de kijker zetten. Hoe meer mensen immaterieel-erfgoedpraktijken kennen, hoe meer kans dat ze de tand des tijds doorstaan. Ook het respect voor erfgoedpraktijken kan op die manier groeien. We zijn dus op zoek naar bijdragen en getuigenissen over dat erfgoed.
Hoe invullen?
We zijn op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:
- Wat houdt de praktijk precies in?
- Wat is het doel van die praktijk?
- Heeft de praktijk een specifieke naam?
- Waarom vind je die praktijk belangrijk?
- Welke (humanistische) waarden verbind jij met die praktijk?
- Bestaat de praktijk uit verschillende onderdelen?
- Wanneer vindt het plaats? Hoe lang duurt het?
- Waar vindt de praktijk plaats?
- Wie neemt het initiatief voor die praktijk?
- Vraagt die praktijk veel voorbereiding en welke?
- Is er veel interesse voor de praktijk?
- Voor wie is die praktijk belangrijk en wie neemt er deel (gender, leeftijd, aantal personen, achtergrond…)? Wat is de rol van de verschillende deelnemers?
- Is het moeilijk om die praktijk door te geven aan anderen? Riskeert de praktijk uit te doven?
- Zijn er bepaalde voorwaarden om de praktijk te laten plaatsvinden?
- Wat moet je kunnen om aan deze praktijk mee te doen?
- Zijn er tastbare items (attributen of objecten) verbonden met die praktijk?
- Heb je mooie herinneringen aan die praktijk?
- Zijn er positieve en/of negatieve gevolgen m.b.t. die praktijk?
- Ken je de geschiedenis van die praktijk? Hoe, waar, wanneer, waarom is de praktijk ontstaan en wie is ermee begonnen?
- Is de praktijk doorheen de jaren geëvolueerd?
- Welke termen zijn typisch voor deze praktijk?
Hoe gaan we te werk?
Elke bijdrage en elk verhaal over een ritueel, een dans, een terugkerend feest, een spel, een uitdrukking, een lied of andere immaterieel-erfgoedpraktijk die aansluit bij vrijzinnig humanistische waarden is welkom. Hoe meer en hoe meer diverse de bijdragen voor ons immaterieel-erfgoedvriendenboekje, hoe liever.
Je kan ons je bijdrage bezorgen via het online formulier of via het uitneembare invulblad in het fysieke boekje, dat je bij CAVA kan aanvragen.
Doe je liever mondeling je verhaal? Contacteer ons om een gesprek in te plannen.
Verder kan je ons ook helpen door aan vrienden of kennissen te vragen om mee te doen. Wijs hen op het invulformulier op onze website of vraag hen om ons hun contactgegevens te bezorgen, zodat we hen kunnen contacteren of hen een boekje kunnen opsturen.
Daarna bundelt CAVA alle bijdragen in één (online) vriendenboekje dat in eerste instantie via onze website voor iedereen toegankelijk zal zijn. Onder andere op basis hiervan zal CAVA ook werk maken van een overzicht van het humanistisch geïnspireerd immaterieel cultureel erfgoed op de site. Verder kan het ook een vertrekpunt vormen voor andere acties die het humanistisch geïnspireerd immaterieel erfgoed ten goede komen.