ONDERZOEK
Symposium 30 jaar abortuswetgeving in België: deel 5: Vrijwillige zwangerschapsafbreking als politieke inzet
Dorian Accoe (doctoraatsstudent, in samenwerking met Veerle Provoost, hoogleraar UGent) bekijkt de rol van de man bij de keuze voor abortus. Als directeur van het Gentse abortuscentrum Luna vzw is mevrouw Lut Daniëls uitermate goed geplaatst om aan mensen buiten de sector te duiden hoe de dagelijkse praktijk er in zo’n abortuscentrum precies aan toegaat. Vervolgens gaat professor Katrien Schaubroeck dieper in op de emotionele dimensie die met een abortuservaring gepaard gaat.
Tot slot gaan mevrouw Daniëls, antropologe en opiniemaakster, Sara De Mulder, feministe en schrijfster, Heleen Debruyne en hoogleraar ethiek Freddy Mortier in gesprek over de diverse aspecten aan vrijwillige zwangerschapsafbreking die vandaag worden besproken. Moderator van het debat is Eline Delrue, journaliste bij De Morgen.
Veerle Provoost is professor empirisch onderzoek in de ethiek en bio-ethiek aan de UGent en postdoctoraal onderzoeker aan het Bioethics Institute Ghent. Ze coördineert de Task Force on Ethics and Law en de Special Interest Group Ethics & Law van de European Society of Human Reproduction and Embryology. Ze is stichtend lid van het Bioethics Institute Ghent en bestuurslid van De Maakbare Mens. Haar onderzoek omhelst empirische bio-ethiek in de reproductieve geneeskunde, waaronder het proces waarmee mensen hierover morele beslissingen maken. Doctoraatsstudent Dorian Accoe neemt over van prof. Dr. Provoost en bekijkt in deze presentatie de rol van de man bij de keuze voor abortus.
Katrien Schaubroeck is hoofddocente Wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen en specialiseert zich in thema’s in de morele psychologie en de feministische filosofie. Van haar hand verscheen in 2020 het boek Iris Murdoch. Een filosofe van de liefde. Daarnaast is ze één van de redacteurs van de boekenreeks Health Humanities bij Garant.
Hoewel zij de presentatie alleen geeft, heeft ze dit voorbereid samen met mevrouw Gertie Driessen. Mevrouw Driessen is seksuologe op pensioen. Na vier jaar geneeskundige studies en een opleiding massagetechnieken, combineerde ze gesprekken met massage. Ze had al vroeg interesse voor de psychosomatische aspecten van relatie- en individuele problemen. Ze heeft steeds gepleit voor meer openheid en het doorbreken van het taboe rond abortus, omdat ze ervan overtuigd is dat dit de positieve verwerking ten goede komt. Onlangs verscheen haar veel besproken boek Abortus. Van getuigenissen en reflecties tot steun.
In deze publicatie en in het boek Abortus, het taboe nog niet voorbij? tekende zij diverse getuigenissen van vrouwen en mannen op met een abortuservaring. Deze getuigenissen tonen een waaier aan emoties: van verdriet, angst en boosheid tot opluchting en dankbaarheid. Deze emoties zijn niet in alle contexten bespreekbaar. Er is vanuit filosofisch oogpunt sprake van ‘affectief onrecht’. Professor Schaubroeck gaat dieper in op deze emoties om dit soort onrecht te bespreken in de context van abortus.
Mevrouw Daniëls is directrice van Luna vzw, abortuscentrum in Gent. Ze schreef onder meer een bijdrage over de praktijk in abortuscentra in de bundel Hier staan we voor! Levensbeschouwingen over cruciale ethisch-maatschappelijke thema’s dat dit jaar verscheen. Daarnaast wordt ze door de media weleens gevraagd om het standpunt van de abortuscentra over mogelijke wetswijzigingen toe te lichten. Ze spreekt over de actuele praktijk van vrijwillige zwangerschapsafbreking in abortuscentra.