Vrijzinnige verhalenavonden
Jeanie Coosemans en Eric Jacobs over Brussel, niet-confessionele zedenleer, strijdvaardigheid, islam, katholicisme, Humanistische Jongeren, Robert Moucheron en leerkracht
Jeanie Coosemans: Wie moesten wij bekampen? Ten opzichte van wie moesten wij de vrijzinnigheid propageren en naar buiten brengen? Dat was ten opzichte van de katholieken. Nu heb je zoveel. De katholieke kerk is er nog altijd. Kijk naar de evolutie in de maatschappij. Die is nu multicultureel geworden. Veel kinderen volgen de islam. Vroeger was dat er niet. Je had wel kinderen die een andere godsdienst volgden. Ik weet nog heel goed dat wij, toen ik in Karel Buls zat, plots twee Pakistaanse kinderen kregen. Dat waren kinderen van iemand die in het consulaat werkte, vermoed ik. Er was geen islam op school. Die kinderen werden bij mij in de lessen zedenleer geplaatst, maar ze mochten wel de lessen niet meevolgen. Je kreeg ze echter wel in de klas. Je moest je daar tegenover niet bewijzen, want de islam bestond niet, maar nu is die er wel. Nu heb je op school de leraar islamitische godsdienst of lerares nu, want er zijn ook leraressen islamitische godsdienst. Kijk naar het aantal leerlingen die in de islamklassen zitten.
Eric Jacobs: In Vilvoorde heb je hier niet alleen tegen het katholicisme gereageerd, maar ook een enorme actie gehad van Robert Moucheron tegen het aanleggen van de ring midden door het park De Drie Fonteinen. De Humanistische Jongeren hebben daar een heel belangrijke rol in gespeeld, mede dankzij de leerkrachten, want die werkten ook met hen mee. Hij kon heel veel jongeren motiveren om een actie te doen. Verschillende mensen hier in de zaal hebben vroeger meegedaan aan de actie “Red De Drie fonteinen”. Dat blijft allemaal hangen, als je daar als jongere aan meedoet; dan bouw je aan jezelf. Robert heeft daar toch een heel belangrijke rol in gespeeld.