Vrijzinnige verhalenavonden
Luc Devuyst over Karel Cuypers
Luc Devuyst: Karel Cuypers was eigenlijk een zeer innemend man. Het was iemand die een klare kijk had op de zaak en die doordrongen was van de vrijheidsgedachte. Een tijdje geleden hebben we hier, in de zaal, nog 25 jaar Karel Cuypers herdacht. Ik heb een uiteenzetting gehouden en heb afgesloten met het lied ‘De gedachten zijn vrij’. Dat typeerde hem eigenlijk. Het was iemand die echt vrijzinnig was en dat ook concreet beleefde. We konden hem op dat vlak als voorbeeld nemen.
Jimmy Koppen (interviewer): Als ik zijn briefwisseling bekijk uit de jaren 1950 en 1960, heb ik de indruk dat het iemand was die bijzonder veel werk had, die in alle mogelijke vrijzinnige verenigingen zat, die ook persoonlijk initiatieven nam en die voortdurend bezig was met het uitbouwen van dat vrijzinnig humanisme.
Luc Devuyst: Ja, natuurlijk. HV is eigenlijk gesticht eind 1951 en actief geworden in 1952. Men moest de boer op. Ze moesten gaan en proberen om afdelingen tot stand te brengen. De vrijzinnigheid kreeg op dat ogenblik namelijk geen subsidies kregen. Waar konden ze anders hun geld halen dan via lidgeld? Er was wel een andere oplossing, namelijk het zich inlaten met de socioculturele sector. Heel vlug heeft men ingezien – men kreeg van de staat geen subsidies als levensbeschouwing – dat men de kaart kon trekken van de socioculturele organisatie. Dat hebben we gedaan. Zo hebben we toch een beetje geld in kas gekregen om onze activiteiten verder te coördineren en uit te dragen. Principieel was er in het beginstadium niets. Men heeft alles uit de grond moeten stampen. Hij was dus iemand die de boer op ging. Daarenboven was hij ook professor Sterrekunde aan de VUB. Het was ook iemand die veel aandacht gaf aan de jongeren. Hij heeft een paar boeken geschreven met een reeks vragen en antwoorden. Jongeren die met bepaalde vragen zaten, konden die boeken ter hand nemen en een visie, een vrijzinnig antwoord krijgen op hun vragen.