Vrijzinnige verhalenavonden
Alvin De Coninck en het publiek over georganiseerde vrijzinnigheid, islam, toekomst, joodse gemeenschap en scheiding Kerk en Staat
Publiek: Nu heb ik een beetje kritiek ook. Ik merk dat de georganiseerde vrijzinnigheid de laatste tijd – al jaren – wat de multiculturele samenleving, zeg maar de islam, omarmt. Daar heb ik dus wel problemen mee. Noem mij dus maar Patrick Wilders in plaats van Patrick Matthys. Wij als vrijzinnige gemeenschap, wij omarmen, verpamperen de multiculturele samenleving. Wij zijn ons niet goed bewust van wat die islam betekent, want het is meer dan religie. Dat is een integratie in de samenleving, een holistische opvatting over de samenleving, de wetgeving, de sharia en noem maar op. Ik merk dat links en de georganiseerde vrijzinnigheid dat nogal pampert en koestert. Is dat nu onze toekomst? Of zouden we niet veel beter vanuit de vrijzinnige gemeenschap ons daar eens tegen verzetten; tegen vrouwen met een hoofddoek, omdat de hoofddoek de symbolische uiting is van religie en zelfs van een onderdrukking van de vrouw. Dan hoor ik de vrijzinnige gemeenschap niet, want dan zeggen wij: “We zijn een multiculturele samenleving.” “Multikulti,” zou mevrouw Merkel zeggen. Dan hoor ik mijn kringen niet. Als vrijzinnige en dus zeker niet gelovige – hoe erg het mij ook spijt – zoveel jaren geleden hebben wij het katholicisme afgeworpen. Nu gaan we ook de samenleving besturen en omarmen we de islam. Daar hoor ik onze kringen te weinig. Is dat nu een links of rechts discours? Ik zou het niet weten, maar het is wel een discours van een overtuigde vrijzinnige.
Jimmy Koppen (interviewer): We kunnen nu niet verder op dit punt ingaan, want dan zijn we weer voor een hele avond vertrokken, maar nu het aangehaald is, wil ik er eventjes verder op ingaan. Wij herdenken de 54 of 55 jaar migratie in 2014. De eerste akkoorden zijn afgesloten met Marokko, later met Turkije. Ik richt mij nu eventjes tot de panelleden. Heeft u/men daar in die jaren, de jaren zestig of zeventig, aandacht voor gehad; voor islam, migratie…? Was men daar eigenlijk mee bezig?
Alvin De Coninck: Het was niet aan de orde. Je werd daar wel mee geconfronteerd, omdat er bij ons thuis regelmatig militanten van het Algerijns bevrijdingsfront kwamen. Sommigen daarvan waren communist, maar niet allemaal. Wat mij toen wel opviel was dat die mensen niet vrijzinnig waren. Hun gebruiken behielden ze. Ze aten geen varkensvlees en dergelijke meer. In Antwerpen werden we echter ook – buiten de katholieke godsdienst – geconfronteerd met de joodse godsdienst. Er is toch altijd een sfeer ontstaan van respect daarvoor. Vanuit de vrijzinnigheid hebben we toch ook altijd geijverd voor scheiding van kerk en staat. Godsdienst bleef o.k. in de privésfeer, maar niet in het openbare domein. Ik wil nu ook het debat niet heropenen over de hoofddoeken, maar heel dikwijls is dat hier de keuze van die vrouwen zelf. Er zijn hier trouwens meer Marokkaanse meisjes die een hoofddoek dragen dan in de steden in Marokko. Dat komt ook omdat de migrantenbevolking meestal uit plattelandsgemeenten komt en een andere culturele achtergrond heeft. Ik geloof dat het een brug te ver is, als u zegt dat de georganiseerde vrijzinnigheid de islam zou omarmen. Daar heb ik toch nooit enig bewijs van gezien.