Denk je bij ‘erfgoed’ aan tastbare zaken zoals de Grote Markt van Brussel of een schilderij van Ensor? Er is meer! Mensen geven ook tradities en gebruiken door van generatie op generatie omdat ze die bijzonder waardevol vinden. Unesco erkent bijvoorbeeld de Tango en het Carnaval van Binche als een kostbare vorm van erfgoed. Unesco benadrukt dat dergelijke gebruiken potentieel hebben om de culturele diversiteit te verrijken, het begrip tussen mensen te stimuleren en mensen bij elkaar te brengen.
Dat is meer dan een goede reden om eens een blik te werpen op de vrijzinnig humanistische gebruiken!
Ben jij betrokken bij bepaalde vrijzinnig humanistische tradities? Of ben je er om één of andere reden in geïnteresseerd (vanuit je job als leerkracht, vanuit persoonlijke interesse…)? Schrijf je dan nu in voor dit online info- en uitwisselingsmoment.
We organiseren op woensdag 27 september (14u) een online info- en uitwisselingsmoment. We introduceren het begrip ‘immaterieel cultureel erfgoed’, lichten de initiatieven toe die CAVA op poten zet om de vrijzinnig humanistische gebruiken in kaart te brengen en luisteren graag naar jouw input over die gebruiken. Aan welke vrijzinnig humanistische tradities en gebruiken hecht jij belang? Heb je in dat verband bepaalde noden of interesses waarbij wij eventueel een rol kunnen spelen?
- Ben je geïnteresseerd in de historiek van bepaalde gebruiken?
- Lijkt het je wel wat om, bijvoorbeeld in de klas, archiefmateriaal te gebruiken rond die tradities?
- Heb jij nog objecten, documenten, affiches, audiovisueel materiaal enz. liggen met betrekking tot die gebruiken? Mogen die zeker niet verloren gaan en kan je daarbij wel wat hulp gebruiken?
- Zijn er bepaalde praktijken die wel eens in de kijker gezet mogen worden?
Schrijf je hier in
In de tussentijd kan je al kennismaken met recente initiatieven: het ICHICH-project met een citizen scienceluik rond vrijzinnig humanistische praktijken en het vriendenboekje voor vrienden van het vrijzinnig humanistisch erfgoed.