PROJECTEN
AIDA (Automatisering Ingest Digitale Archieven) 2019-2023
CAVA maakt samen met acht andere culturele archiefinstellingen en expertisecentra (ADVN, Amsab-ISG, AMVB, AVG-CARHIF, CAVA, Vlaams Architectuurinstituut, Letterenhuis, meemoo en Archiefbank Vlaanderen) deel uit van het consortium AIDA (Automatisering Ingest Digitale Archieven). AIDA wilde in de beleidsperiode 2019-2023 concrete stappen zetten inzake de preservering van digitale archieven (met tekstdocumenten als primaire use case) en een duurzame businesscase ontwikkelen voor de uitrol van een gemeenschappelijk preserveringssysteem.
De AIDA-partners werkten samen in het kader van het SCALA-project, een pilootproject met als doel de uitrol van een gemeenschappelijk testsysteem voor preservering/archivering van digitale bestanden. SCALA is opgevat als een proof of concept om een pilootversie van een digitaal archiefdepot (digital repository) uit te testen. Dit digital repository slaat archieven op in generieke digitale archiefcontainers (information packages) volgens het OAIS-model en de nieuwe Europese standaard E-ARK. Het is open source en wordt ontwikkeld door een externe IT-leverancier. SCALA is met het gebruik van E-ARK een pionier in Vlaanderen.
Het SCALA-project werd uitgevoerd in twee fasen. In de eerste fase (01/05/2021-30/04/2022) bouwde AIDA een pilootsysteem voor de langetermijnbewaring van de digitale archieven op basis van de open source software RODA. Het pilootsysteem werd uitvoerig getest door alle partners. CAVA ging aan de slag met een deel van het born digital archief van het vrijzinnige tv-programma Lichtpunt. De tweede fase (01/09/2022 - 31/08/2023) omvatte het maken van een veldtekening en de uitwerking van een organisatiemodel en ondernemingsplan. Er werd onderzoecht wat de noden zijn in de erfgoedsector met betrekkening tot preservering van born digital materiaal en hoe AIDA daaraan tegemoet kan komen.
Meer weten? Op deze pagina kan je de stand van zaken opvolgen.