Projecten
Het vrijzinnig ontmoetingscentrum in de schijnwerpers!
(Inschrijvingsformulier onderaan)
Kan CAVA een licht bij jou opsteken?
Nog voor de vrijzinnigheid zich min of meer centraal ging organiseren, met de oprichting van koepelvereniging Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), bestonden her en der al ‘vrijzinnige ontmoetingscentra’, vaak initiatieven van lokale afdelingen en lokale betrokkenen bij verenigingen zoals het Humanistisch Verbond, de Oudervereniging voor de Moraal, Humanistische Jongeren, of culturele verenigingen zoals Willemsfonds, Vermeylenfonds. Voor veel lokaal actieve vrijzinnigen vormden (en vormen) de bijeenkomsten en activiteiten in deze lokale centra het echte hart van de vrijzinnigheid, terwijl ze niet per se een hechte band hadden met nationale bestuursleden en het nationale beleid. In 1988 kwam het tot een Federatie van Vrijzinnige Centra (FVC), een koepelvereniging, lid van UVV/deMens.nu., die lokale centra (met vzw-structuur) ondersteunt en vertegenwoordigt.
Boek over de vrijzinnige ontmoetingscentra
Na CAVA’s verkenning van vijftig jaar georganiseerde vrijzinnigheid in Vlaanderen en Brussel op basis van het UVV-archief (2022), werkt het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven in 2024 aan een boek over de vrijzinnige ontmoetingscentra, met projectsteun van deMens.nu en in overleg met de Federatie Vrijzinnige Centra (FVC).
We willen daarbij zowel de nog bestaande als de vroegere vrijzinnige centra belichten. We mikken daarbij op een eerste verzameling van basisinformatie per centrum: wanneer kwam het centrum er, onder welke vorm, op welke locatie(s) en met welke steun? Werd bijvoorbeeld eerst gebruik gemaakt van een vergaderlokaal van een andere vereniging of in het lokale atheneum, kwam er vervolgens een (gehuurd of gekocht) eigen pand…? In sommige gemeentes werd een huis ter beschikking gesteld door de gemeente, op andere plaatsen werd er gehuurd of kon er een eigen lokaal aangekocht worden; sommige centra verhuisden een aantal keer van plek enz. We trachten ook de pioniers op te sporen en de literatuur die over elk centrum bestaat (bijvoorbeeld een jubileumpublicatie, een eigen tijdschrift).
We zien dit boek als een start, waarmee we ook willen aanmoedigen om op zoek te gaan naar de eigen geschiedenis en zorg te dragen voor archieven en erfgoed.
Kan CAVA een licht bij jou opsteken?
Ben of was je betrokken bij de werking van een lokaal vrijzinnig ontmoetingscentrum? Kunnen we bij jou/jullie ons licht opsteken? Kan je wel iets bijdragen aan dit project ((historische) info over een centrum, CAVA in contact brengen met betrokkenen enz.)? Of heb je noden op het vlak van archief- of documentbeheer?
Neem dan zeker contact op via onderstaand formulier. Je zal zien dat het formulier naast de basisvragen al wat meer inhoudelijke vragen bevat. Je kan ervoor kiezen om schriftelijk inhoudelijke informatie mee te geven, maar je kan ook de keuze maken om in dit stadium enkel de verplichte velden in te vullen. De inhoudelijke vragen geven een eerste indicatie van de aspecten waarover we graag informatie verzamelen en kunnen uiteraard (verder) behandeld worden tijdens een gesprek. De inhoudelijke vragen kan je ter informatie ook hier downloaden.
Vragen? Neem dan telefonisch (02 629 13 25) of via mail contact op.