Het project ‘Increased Contextualisation of Humanist Intangible Cultural Heritage (ICHICH). Naar een verhoogde toegankelijkheid van digitale tijdschriften’ ging begin 2022 van start met de digitalisering van lokale en regionale vrijzinnige tijdschriften. Met die tijdschriften als bronnenmateriaal willen we nu, samen met vrijwilligers, informatie verzamelen en kennis opbouwen rond vrijzinnig humanistische gebruiken.
Samen met studenten uit de opleidingen Geschiedenis en Archivistiek van de VUB hebben we daar recent alvast de eerste stappen in gezet. De praktische oefening voor het vak Archiefpraktijken stond namelijk in het teken van het ICHICH-project.
Op 20 februari waren de studenten bij CAVA te gast voor een toelichting bij onze immaterieel-erfgoedwerking én bij de opdracht. Ze kregen vervolgens elk 24 nummers toegewezen uit het tijdschrift Het Vrije Woord, het langstlopende vrijzinnig humanistische tijdschrift. Als eerste verkennende oefening ging het twintigtal studenten daarmee, tot en met de eerste week van de paasvakantie, in onze leeszaal aan de slag op basis van trefwoord ‘feest’.
De informatie over de gevonden gebruiken verzamelden ze in een door ons opgesteld sjabloon. We zochten daarvoor inspiratie in de gebeurtenismodule van ODIS, een databank met historische info over het middenveld, en het recente rapport van WIE in verband met het registreren van immaterieel erfgoed. Eind april koppelden we over de oefening terug in de les.
Het eerste deel van de oefening was alvast leerrijk. Op basis hiervan kunnen we niet alleen het sjabloon nog wat perfectioneren, maar verkregen we ook interessante inhoudelijke inzichten én kwamen er interessante onderzoeksvragen naar boven.
Heb jij ook interesse in vrijzinnig humanistische gebruiken? We zijn nog steeds op zoek naar helpende handen! Laat ons iets weten of schrijf je in voor ons online info- en uitwisselingsmoment ‘CAVA, op zoek naar tradities’ waar we ook het ICHICH-project aan bod zal komen.
In tussentijd kijken we alvast uit naar de resultaten van de vervolgopdracht waarbij studenten een concept op papier moeten zetten om de info die ze tot nu toe verzamelden te delen met een groter publiek.