Het eerste deel van het Guldenboek van 'Geen Taal Geen Vrijheid' uit onze collectie werd opgenomen in het Virtueel Museum van Vlaanderen, FAAM. Dit boek vormt een getuige van het vrijzinnig, Vlaamstalige studentenleven aan de Université Libre de Bruxelles. Het bevat jaarverslagen, namenlijsten, foto’s tekeningen, een ‘geloofsbelijdenis’, statuten, … vanaf 1880 en de laatste toevoegingen dateren uit 1956. Het tweede deel van het Guldenboek kan gedateerd worden tussen 1938 tot 1968. Omdat er voor de 19e en begin 20e eeuw geen dergelijk register bestaat, kan het beschouwd worden als een inhoudelijk zeer zeldzaam werk.
Regionale kringen hebben soortgelijke guldenboeken opgestart maar missen het nationale actieterrein en de politieke, culture en sociale acties die Geen Taal, Geen Vrijheid destijds heeft gevoerd. Geen Taal Geen Vrijheid is de voorloper van het huidige Brussels Studentengenooschap (BSG).
Het Guldenboek heeft een cultuurhistorische, historische, wetenschappelijke en artistieke betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap. De studentenvereniging is zowel cultureel, politiek als sociaal de verdediger van de belangen van de Vlamingen en heeft een grote invloed gehad op de ideeënvorming in de Vlaamse Beweging. Het eerste Gulden Boek geeft een rijk inzicht in de activiteiten van de vereniging en de leden van 1880-1914, op het moment dat Brussel langzaam verfranst. Vlaamse cultuur, politiek en sociale beweging zijn voor de studenten intens met elkaar verweven, zo getuigt het Gulden Boek, dat prachtig geïllustreerd is door onder andere J. Wittmann.
Het eerste deel van het Guldenboek werd in 2007 erkend als topstuk en is opgenomen in de topstukkendatabank. Het Guldenboek vormt een uniek verhaal over de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen, gezien vanuit het Vlaamstalige perspectief binnen de Brusselse gemeenschap. Daarom past het perfect binnen het Virtueel Museum van Vlaanderen.
Meer info over het Guldenboek vind je hier.