Projecten
CAVA is op zoek naar aanvullingen op hun tijdschriftencollectie! Lees hier hoe je ons kan helpen.
Contested Content
Voor het onderzoek naar het vrijzinnig humanisme is de collectie vrijzinnige tijdschriften van CAVA van groot belang. De tijdschriften vormen immers een soort ingang op de vrijzinnige archieven.
Om deze collectie doorzoekbaar te maken, ter beschikking te kunnen stellen en onder de aandacht te kunnen brengen, startte CAVA vanaf 2019 met de digitalisering ervan en dit via projecten naar aanleiding van de impulssubsidies ‘digitale collectieregistratie’ en ‘digitale collectiedata’ van het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid.
Het resultaat van het eerste project ‘Contested Content’ is de digitalisering van een groot aantal ‘nationale’ tijdschriften; uitgegeven door organisaties als het representatief orgaan voor vrijzinnig Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel (deMens.nu/Unie Vrijzinnige Verenigingen), sociaal-culturele organisaties binnen de vrijzinnig humanistische gemeenschap (koepelorganisaties, werkend rond conflicten, radio- en televisie, literatuur en bibliotheken), vrijzinnige verenigingen zoals de organisatie voor morele bijstand aan gevangenen, organisaties voor jongeren en kinderen (bv. m.b.t. zedenleer) enz.
Een gedetailleerd overzicht van de gedigitaliseerde volumes kan je hier terugvinden: Overzicht gedigitaliseerde vrijzinnige tijdschriften.
De digitalisering en het doorzoekbaar maken van deze tijdschriften is een grote stap vooruit om meer inzicht te kunnen verwerven in de mentaliteit van de vrijzinnig humanistische gemeenschap, de thema’s die haar interesse reflecteren, het beleid van vrijzinnige organisaties...
Op de projectpagina op de website van CEST (Cultureelerfgoedstandaardentoolbox) documenteerden we in 2020 alvast een aantal zaken met betrekking tot het verloop van het project ‘Contested Content’ (digitaliseringsproces, aanpak rechtenproblematiek enz.). De pagina zal binnenkort verder geüpdatet worden.
Momenteel zet CAVA zijn schouders onder het project Increased Contextualisation of Humanist Intangible Cultural Heritage (ICHICH). Naar een verhoogde toegankelijkheid van digitale tijdschriften, dat onder andere de digitalisering van een reeks lokale en regionale vrijzinnige tijdschriften omvat.
De focus van CAVA ligt op het vrijzinnig humanistisch erfgoed van na 1945. De Secular Studies Association Brussels bracht de Belgische vrijdenkerstijdschriften van de periode tot 1940 in kaart.
|
|
|
|
Een greep uit de gedigitaliseerde tijdschriftitels: HumInfo, UVV info, Mores en Het Vrije Woord