ONDERZOEK
Robbert Dijkgraaf
Natuurkundige Robbert Dijkgraaf (°1960) is een Nederlands politicus namens D66. sinds 10 januari 2022 is hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarvoor was hij hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam en tot juni 2012 was Dijkgraaf president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Tussen 2012 en 2021 is hij directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) aan Princeton. Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit van Utrecht. In 1989 promoveerde hij alsnog bij Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Zijn onderzoeksgebied bestaat uit snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied tussen wiskunde en deeltjesfysica. Voor zijn werk in de theoretische natuurkunde ontving hij in 2003 de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.
Dijkgraaf is een gepassioneerd pleitbezorger voor de wetenschap bij de beleidsmakers en speelt tevens een belangrijke rol in de popularisering van de wetenschap. Zo was hij columnist bij NRC Handelsblad, waar veel van zijn stukken werden gebundeld in Blikwisselingen en Het nut van nutteloos onderzoek. In zijn in 2019 verschenen boek Het isgelijkteken, toont hij hoe wetenschappelijk onderzoek relevant kan zijn voor ons allemaal.
Op 2 april 2019 ontving Robbert Dijkgraaf een eredoctoraat van de VUB voor zijn uitzonderlijke inspanningen voor de wetenschapscommunicatie. Proximus Jan Danckaert verwoordde het als volgt in zijn laudatio: “Robbert, je bent een groot wetenschapper, maar je bent ook een heel groot pleitbezorger voor de wetenschap. [D]aarom zijn we heel vereerd om jou dit eredoctoraat te mogen overhandigen.”[1]
Lees de laudatio, uitgesproken door Jan Danckaert.
[1] Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven, Laudatio Robbert Dijkgraaf, 2023, (https://cavavub.be/nl/laudatio-robbert-dijkgraaf). Geraadpleegd op 17 mei 2023.
Deze pagina werd voor het laatst geüpdatet op 17 mei 2023.