VRIJZINNIGE VERHALENAVONDEN
Monica De Coninck, Jean-Jacques De Gucht, Lydia Deveen en Freddy Mortier over zorg, onderwijs, moslims en pluralisme
Monica De Coninck: Ik vind dat er rond de organisatie van zorg en ziekenhuizen, alsook rond onderwijs, nog een aantal items voorliggen die ook de discussie rond moslim zijn heel moeilijk maken. Je hebt nog altijd katholieke scholen. Als je dan geconfronteerd wordt met moslims die zeggen: “Wij willen een moslimschool oprichten,” dan zie je iedereen plots verstijven. Je hebt dan weinig argumenten om te zeggen dat het niet kan, als je het wel toelaat voor mensen met een katholieke achtergrond. Je zit soms in een heel moeilijk parket, bij het logisch doorredeneren en de basisprincipes. Je hebt daarjuist gevraagd of er beslissingen zijn in mijn leven waar de vrijzinnigheid een aantal zaken bepaald heeft. Ja, dat is het geval. We hadden in Antwerpen openbare ziekenhuizen die op een bepaald moment bijna failliet waren. Ik heb gevochten als een leeuwin om ervoor te zorgen dat die openbare, pluralistische ziekenhuizen konden blijven bestaan.
Jean-Jacques De Gucht: In Mechelen heb je een samensmelting gehad van twee ziekenhuizen. Het is echter inderdaad een katholiek ziekenhuis geworden waar de discussies over ethische thema’s een volledig andere draai hebben gekregen. Bart Somers is er ooit nog in tussengekomen. Als het gaat over abortus, dan maakte men daar een probleem van. Jonge vrouwen die daarover ingelicht wilden worden, konden hun weg niet meer vinden binnen dat ziekenhuis. Dat is problematisch. We denken altijd dat de zogezegde strijd gestreden is. Ik denk dat we het minder moeten zien als een strijd, maar dat je je wel moet bewust zijn dat er vandaag nog altijd instellingen zijn, zorginstellingen, die het niet mogelijk maken voor mensen om zelf te beschikken over op welke manier dat zij naar het einde van hun leven kijken, als het gaat over abortus. In Spanje spreekt men vandaag over een terugdraaien van de abortuswetgeving, waarbij je ziet op welke snelle manier verwezenlijkingen kunnen teruggedraaid worden.
Freddy Mortier: Ik heb niet gezegd dat er geen strijd meer is. Ik heb precies gezegd dat er wel nog strijd is. Rond een aantal thema’s moet er behoorlijk nog één en ander afgewerkt worden. Wat de basis betreft is dat iets anders. Je merkt ook dat een beleid op het vlak van abortus de zaak zou terugdraaien, in Vlaanderen of in België, want het is federaal. Ik denk niet dat dat kans maakt, dat dat niet gaat. In Spanje lukt dat wel, omdat je daar een maatschappij hebt die sinds de jaren dertig radicaal verdeeld is tussen een rechts en een links blok en waarbij de maatschappij zelf hopeloos verdeeld is.
Lydia Deveen: Er is in Brussel nog die abortusbetoging geweest, een jaar of twee geleden én er is een tegenbetoging geweest uiteraard.