ONDERZOEK
Symposium 30 jaar abortuswetgeving in België: deel 3: Vrijwillige zwangerschapsafbreking vanuit ethisch perspectief
In dit deel bekijken we vrijwillige zwangerschapsafbreking vanuit diverse ethische perspectieven. Professor Gily Coene bespreekt eerst de uitdagingen en perspectieven in de abortusstrijd, waarna doctor Ladan Rahbari en professor Ann Heirman vrijwillige zwangerschapsafbreking respectievelijk vanuit de Islam en de Iraanse Shi’i wet, en vanuit de boeddhistische levensvragen beschouwen.
Allereerst verwelkomen we professor Gily Coene. Zij is professor aan de VUB en directrice van RHEA Expertisecentrum voor Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit. Ze geeft les over feministisch denken, genderstudies, humanistische filosofie, empirische en toegepaste ethiek en filosofie over seksualiteit. Haar onderzoek spitst zich voornamelijk toe op gendergelijkheid en morele diversiteit. In haar lezing situeert ze hoe het ethische en politieke debat over vrijwillige zwangerschapsafbreking werd verrijkt door diverse feministische perspectieven en gaat ze in op enkele nieuwe uitdagingen en recente perspectieven in de abortusstrijd wereldwijd.
Doctor Ladan Rahbari was tot voor kort als postdoc verbonden aan de UGent. Nu is ze als assistent-professor sociologie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en als senior researcher aan het International Migration Institute. Omdat zij intussen in het buitenland werkt, gaf ze haar presentatie via video. Doctor Rahbari is redacteur van het Journal of Diversity and Gender Studies, en is verbonden aan RHEA en het Centre of Research on Culture and Gender. Haar onderzoeksinteresses zijn onder meer gender politics, migratie, religie, het lichaam en digitale media, met een geografische focus op Iran en West-Europa en binnen de kaders van postkolonialisme, feminisme en kritische theorieën. In haar presentatie bespreekt ze welke standpunten men vanuit de Islam en binnen de Iraanse Shi’i wetgeving aanneemt ten opzichte van abortus. Ook de presentatie van doctor Rahbari gebeurt via video omdat zij vandaag niet aanwezig kan zijn. Aangezien het onderwerp dat zij bespreekt erg gevoelig ligt in Iran, is de presentatie niet te herbekijken.
Professor Ann Heirman is expert Oosterse Talen en Culturen en boeddhisme. Ze is hoogleraar Chinese Taal en Cultuur aan de UGent en is voorzitter van de vakgroep Talen en Culturen. Ze geeft leiding aan het Centrum voor de Studie van Boeddhisme aan de UGent. Professor Heirman publiceerde onder meer over materiële cultuur, en lichaam en geest binnen een boeddhistische context. In haar presentatie beschouwt ze abortus binnen boeddhistische levensvragen.