Van 22 september tot en met 14 oktober liep het tentoonstellingsproject GAL TOTAL, met een overzichtstentoonstelling van het werk van Gerard Alsteens (GAL) en diverse nevenactiviteiten. Op drie locaties (gemeentehuis Schaarbeek, LUCA School of Arts en Bib Sophia) werden schilderijen, objecten, pentekeningen, artwork en grafiek uit de reeds 63 jaar durende carrière van GAL tentoongesteld. We blikken graag terug op dit veelzijdige project op initiatief van de Dienst cultuur van de gemeente Schaarbeek, met partners CAVA, LUCA School of Arts, Bib Sophia en Stripgids.
Behalve op de tentoonstellingsplekken in Schaarbeek verscheen GAL ook op de VUB-campussen: in Elsene en Jette vulden een 150-tal reproducties van drie iconische tekeningen van GAL de informatiepanelen op beide campussen. Bovendien ontvingen we in totaal 160 studenten in het archief, die in gesprek gingen met Alsteens en kennismaakten met zijn werk. Op 2 oktober ontvingen we studenten beeldverhaal van LUCA School of arts en, op 9 oktober waren drie groepen studenten communicatiewetenschappen te gast. GAL gaf tijdens deze meet&greets duiding bij zijn werk en ging dieper in op zijn carrière en op maatschappelijke thema’s zoals persvrijheid, anti-apartheid, de vluchtelingenproblematiek, die hem nauw aan het hart liggen. De studenten kregen daarna een korte rondleiding in het depot van CAVA.
Op 5 oktober bezochten we met een groep schenkers en sympathisanten van CAVA de tentoonstelling in het gemeentehuis van Schaarbeek. Die avond ging GAL in dialoog met cartoonist Lectrr en illustratrice Gerda Dendooven. Moderator Jan Holderbeke begeleidde het gesprek met tekeningen van de drie kunstenaars en ondervroeg hen over de rol van de (politiek) tekenaar vroeger en vandaag, over de verhouding tot de geschreven pers, over taboes, censuur en over de steeds veranderende context waarin tekenaars werken.
Ook in de digitale wereld zette CAVA het oeuvre van GAL in de spotlight. Tussen 18 september en 14 oktober postten we dagelijks een beeld op Instagram uit zijn rijke tekeningenarchief. Daarbij lag de focus op tekeningen waarbij GAL zich liet inspireren door andere kunstenaars, denk maar aan de gebroeders Van Eyck, Leonardo Da Vinci en Jackson Pollock.
Voor wie niet de kans had de tentoonstellingen te bezoeken, geen nood: in de leeszaal van CAVA kan je in alle rust zelf de tekeningen komen bekijken, zowel de originelen als de gedigitaliseerde versies. We werken ook gestaag verder aan het nauwkeurig beschrijven en inventariseren van afgebeelde nieuwsfeiten, verwijzingen en personen, zodat de rijke collectie in de toekomst nog beter doorzocht en bestudeerd kan worden.