Tentoonstellingen
Guldenboek van Geen Taal Geen Vrijheid, de voorloper van het huidige Brussels Studentengenootschap (BSG), ingediend door Frank Scheelings, coördinator van CAVA
Het Guldenboek is door de Vlaamse overheid erkend als topstuk. Het kreeg dat statuut omdat het een zeldzaam document is met een bijzondere esthetische, artistieke en wetenschappelijke waarde. Het getuigt van een aantal historische evoluties zoals de overgang van de Vlaamse Beweging als culturele beweging naar een politieke en sociale beweging. Het toont ook aan hoe een aantal studenten de Vlaamse identiteit aan een vrijzinnig vooruitstrevend gedachtegoed koppelden en daarmee vormden ze een progressieve vleugel in de Vlaamse Beweging. Het legt de politieke, culturele en sociale netwerken bloot van jonge Vlaamse intellectuelen tussen 1880 en WOI in een vroegere Vlaamse stad, het toen nog nauwelijks verfranste Brussel en het getuigt tegelijk over de verfransing. Door dit alles is het van grote betekenis voor het collectieve geheugen in Vlaanderen.
Het Guldenboek bevat de statuten, het programma en de ‘geloofsbelijdenis’ (een engagementsverklaring ondertekend door de leden die getuigt van een vrijzinnige ingesteldheid), de activiteiten, jaarverslagen en lijsten van voorzitters, ereleden en bezoekers van de Brusselse studentenkring Geen Taal Geen Vrijheid. Je vindt er vele bekende en ronkende namen in terug van illustere Vlamingen en Nederlanders die op de ULB studeerden, zoals Lodewijk De Raet, August Vermeylen, Nico Gunzburg, Frederik Carel Gerretson, Herman Teirlinck, Emmanuel Hiel, Julius Hoste (vader en zoon).
De vele (jaar)verslagen, namenlijsten, foto’s, tekeningen, uitnodigingen, menukaartjes, enz. geven een beeld van het reilen en zeilen van de studentenkring. Van bals tot politieke acties, van culturele voordrachten tot de strijd voor het Nederlandstalig (hoger) onderwijs, van cantussen tot zowel loyaal verzet als activisme tijdens de Eerste Wereldoorlog.