ONDERZOEK
Onderzoek naar vrijzinnig humanistische zorg
Het onmiskenbare belang van de zorgsector voor mens en maatschappij is eens te meer gebleken tijdens de covid-pandemie. Sinds het ontstaan van het naoorlogse moderne humanisme in België, doorgaans vastgehaakt aan de stichting van het Humanistisch Verbond in 1951, is zorg doorlopend een belangrijk vrijzinnig humanistisch thema en strijdveld geweest. Het ging daarbij om een brede waaier aan activiteiten en insteken: van het ‘praktisch humanisme’ van Humanitas, tot niet-confessionele vertrouwenspersonen in ziekenhuizen, van vrijzinnige pleegzorg tot uitvaartbegeleiding, van acties en sensibilisering rond maatschappelijke thema’s zoals abortus en euthanasie tot het uitrollen van een netwerk aan centra voor morele dienstverlening.
Deze aandacht voor zorg binnen de vrijzinnig humanistisch gemeenschap liet uitgebreide sporen na in de erfgoedcollectie van CAVA.
Naar aanleiding van de Dag van de Zorg 2022 (zondag 15 mei) zetten we onze webtentoonstelling ‘Getuigenissen over de vrijzinnig humanistische zorg’ nog eens in de kijker, die collectiestukken combineert met mondelinge getuigenissen van ‘vrijzinnige zorgers’.
Een uitgebreid pakket aan interviews brachten we samen onder de titel ‘Pioniers van de vrijzinnig humanistische zorg’.
Archiefmateriaal met betrekking tot de genoemde thema’s vind je in onze collectie in de archieven van
- Humanitas (ODIS-steekkaart: organisatie - archief)
- Humanistisch Verbond (ODIS-steekkaart: organisatie - archief
- Stichting Morele Lekenbijstand (ODIS-steekkaart: organisatie - archief)
- Stichting Morele Bijstand aan Gevangenen (ODIS-steekkaart: organisatie)
- Unie Vrijzinnige Verenigingen (ODIS-steekkaart: organisatie - archief)
- Opvang (pleegzorg) (ODIS-steekkaart: organisatie - archief)
- De Maakbare Mens (ODIS-steekkaart: organisatie - archief)
- De Cocon (jeugdhulp)
Raadpleeg onze catalogus als je deze archieven wilt raadplegen en maak een afspraak in de leeszaal.
Wil je meer lezen over vrijzinnig humanistische zorg? Zoek op ‘zorg’ in onze bibliografie. De publicaties die ook tot de CAVA-bibliotheek behoren, kan je komen raadplegen in onze leeszaal.
In 2023 richt CAVA de onderzoeksaandacht opnieuw op het zorgthema, om de tot hiertoe versnipperde kennis over vrijzinnige zorg samen te ballen in een kennisdocument.