VRIJZINNIGE VERHALENAVONDEN
Annette Grootjans over Feesten Vrijzinnige Jeugd, vrijmetselarij, Mechelen en socialisme
Annette Grootjans: Dat was ook specifiek in Mechelen dat het vooral de leerkrachten zedenleer waren uit het stedelijk onderwijs. De basisschool hier in de stad, de basisschool op de voorbereidende afdeling – de lagere school van het lyceum – en de langere school van Zandpoortvest: 90% was van de stad. De stad is op een bepaald ogenblik de cursus niet-confessionele zedenleer sterk gaan ondersteunen en begeleiden en zorgde ervoor dat de mensen de nodige materialen en faciliteiten hadden. Wij hadden ook een goede band met die mensen, omdat die op dat ogenblik zeer inspirerende inspecteurs niet-confessionele zedenleer hadden. Zij stimuleerden hen ook om aan dat feest van de vrijzinnige jeugd en aan de cursus niet-confessionele zedenleer in het basisonderwijs een goede invulling te geven. Op die manier konden we een mooi feest uitbouwen met de steun van de leerkrachten niet-confessionele zedenleer van de Mechelse basisschool.
Jimmy Koppen (interviewer): Welke invulling werd er aan die feesten gegeven? Varieert dit ook weer van jaar tot jaar of was het een traditie die werd voortgezet?
Annette Grootjans: En waar we ons nog altijd aan houden.
Jimmy Koppen (interviewer): Waar komt die traditie vandaan? Hoe ver gaat die terug?
Annette Grootjans: Ik denk dat er een aantal grote basisprincipes uit de vrijmetselarij geput zijn: de wijsheid, de schoonheid en de kracht. Dat is geen geheim. Dat kan iedereen lezen.
Franky Van Ingelgem: Voor een stukje misschien ook een beetje vanuit de arbeidersbeweging in Antwerpen. Het kameraadschapslied is daar eigenlijk een oorsprong van.
Annette Grootjans: Bij ons is dat een academisch gedeelte. We hebben geen variété, geen weekend voor de kinderen. Wij hebben geopteerd voor een mooi academisch gedeelte van een half uur, maximum drie kwartier. De vrijzinnige principes en de humanistische waarden worden dan doorgegeven aan de kinderen. Ze krijgen dan een herinneringsmedaille. Vroeger was er nog een maaltijd en feestje, maar daarvoor is de belangstelling stilaan verminderd. Het voormiddaggedeelte blijft nog altijd en heeft nog altijd hetzelfde stramien.