Tentoonstellingen
Sint-Verhaegen (als immaterieel cultureel erfgoed), ingediend door het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA)
Op Sint-Verhaegen (St V), op 20 november, herdenken de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) jaarlijks hun stichter Pierre-Théodore Verhaegen. In 1834 ging toen het eerste academiejaar aan de ULB van start. In 1888 besluiten de studenten op hun academische verlofdag hun sympathie te betuigen aan Verhaegen als inrichter van een vrij en wetenschappelijk onderwijs, zonder bijgeloof en onverdraagzaamheid. Met tweehonderd komen ze bijeen rond het standbeeld van Verhaegen en trekken daarna – zeer netjes gekleed – in stoet naar het kerkhof om bloemen te leggen op het graf van hun ‘idool’. De pers spreekt ironisch van een ‘canonisatie’ van Verhaegen: Sint-Verhaegen is geboren.
Op 20 november worden ook de verzetshelden en de slachtoffers van de Universiteit uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. In de periode na WOII tot 1969 hebben de Vlaamse studenten hun spreekrecht op St. V vaak gebruikt om de verdere verdubbeling van de ULB te eisen. De dag heeft daarom voor de Vlaamse studentengemeenschap een bijzondere betekenis.
Na de sobere officiële herdenking ‘s ochtends gaat ‘s namiddags de stoet van start. In vol ornaat, met vlaggen en de nodige drank zakken de studenten af van hun campussen naar de Zavel. Daar verbroederen ze met studenten van hogescholen en universiteiten uit heel Brussel. DJ’s en studentenfanfares trekken het grote studentenfeest op gang: de studenten zingen, dansen en drinken. Op de Zavel tonen de studentenverenigingen hun panelen en spandoeken. In navolging van 1888 klagen ze met maatschappijkritische tekeningen en slogans de wantoestanden in de wereld aan. Jaarlijks wordt er een thema bepaald dat inspeelt op de actualiteit.
CAVA ijvert voor de erkenning van Sint-Verhaegen als immaterieel cultureel erfgoed omdat de stad Brussel en België hun kritische jongeren meer dan ooit nodig hebben.